Run Forrest, Run…

Als we even terug gaan in de tijd, kunnen we zien dat al vroeg duidelijk werd welke impact kleding op de man heeft. Kleding vertegenwoordigd wie jij bent en waar je voor staat. In de Franse revolutie zocht de lagere burgerklasse een manier om zich te onderscheidden en vond deze in kleding. Dit deden ze door allemaal dezelfde broeken en bretels te dragen. Wel zo gemakkelijk als je moet gaan rennen dat je broek niet afzakt. De boeren die vroeger op het land werkten waren creatiever en zagen het nut daar niet zo van in, zij hielden met touwen hun broek omhoog. Bretels zijn niet langer een functionele accessoire om een broek op te houden, maar een statement voor de modebewuste man. Over modebewuste mannen gesproken: Benjamin Franklin en Napoleon ‘de goede man’ mogen zich tot deze groep rekenen. Zij wisten het maatpak met bretels op de kaart te zetten zonder er zich nog bewust van te zijn dat het een fashion item werd. Napoleon deed dit eveneens door een voorloper van de das te creëren, als hij er nu nog zou zijn geheid dat hij strak in het pak zat.

Wallstreet boeven… het maatpak met bretels

In het jaar 1820 opende de bekende Albert Thurston zijn bretelszaak in Londen. En groeide de bretel echt uit naar de elite en ging het stigma van volksklasse ervan af. Tot op hedendaags nog steeds een collectors item wanneer je je maatpak met bretels draagt. Een tijdje verdween de bretel van het toneel maar onze boeven op Wallstreet wisten daar begin jaren 80 toch weer verandering in te brengen. Waar ik Jort misschien in een van mijn blogs zijn broek aftrok, moet ik hem dan nu toch bedanken. Jort wist als geen ander het maatpak met bretels in Nederland weer op de kaart te zetten. Hij bracht deze terug in een dandy stijlvariant. Waarvoor mijn dank!

Wat doen al die knopen in mijn broek?

Er is niet meer een stereotype bretel drager. Door het grote assortiment kan iedereen hem dragen zoals het bij hem past. In de mode huiskamer zitten dan ook standaard bretelknopen aan de binnenzijde van jouw broek, wel zo gemakkelijk! Toch maar eens even kijken of de bretels van mijn opa niet inmiddels collectors items zijn geworden. ?

Ambassadeur Funs Lodewick over zijn bretels aan het woord: “een pak met bretels voelt net iets knapper dan je daadwerkelijk bent ?”

Ciao Tutti,

Millanie